Milyen lakásról álmodik egy huszonéves friss házaspár?

A férjemmel idén nyáron házasodtunk össze és 5 éve lakunk együtt a nagyim régi, kisebb, két szobás házában. A ház rendelkezik kerttel, ami viszont félig közös a szüleimmel, mert ikerházban vagyunk. Már 7,5 éve jöttünk össze a gimnáziumban, úgyhogy természetesen szóba került már köztünk a családalapítás és a házvásárlás is, teszünk is érte, amennyit csak tudunk. Amióta dolgozunk félrerakunk és tudatosan takarékoskodunk, igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Mind a ketten hatalmas kert mániások vagyunk, tavasztól őszig, vagy amíg az idő engedi minden percet kint töltünk a teraszon vagy a szabadban. Sokat barkácsolunk is, mindig van egy új ötletünk, hogy mivel lehetne még hangulatosabb a kis kertrészünk. 3 éve örökbe fogadtunk egy kutyust is, ez pecsételte meg végleg, hogy mindenképp a kertes ház felé kell vennünk az irányt a későbbiekben is. Korábban azért szóba jött a lakás vásárlása is, hiszen az kezdésnek olcsóbbnak tűnt volna.

Az álomotthon persze tudjuk, hogy nagyon messze van és sokat kell majd dolgoznunk, hogy sikerüljön majd egy olyan házat kialakítani, ami teljesen megfelel nekünk, de szempontjaink vannak, amik jó kiindulópontok ahhoz, hogy mit is keresünk, mi az ami nem hiányozhat a megvásárolni kívánt házunkból. Az egyik ilyen a közművesítésben rejlik és lehetőség szerint szeretnénk olyan ingatlant, ami korszerű ebből a szempontból és mellőzi a gáz bevezetését az otthonunkba.

Az én nagy álmom, (de mára a férjem is eléggé belelovalta magát) az okos otthon kiépítése, ami tulajdonképpen egy nagyon költséghatékony és emellett környezetbarát életmódot hoz magával. Egy pár eszközünk már most is van ebből a szektorból. Az okos otthonokban kényelmesen tudod távolról irányítani a legtöbb árammal működő eszközöd, mint a fűtés- és hűtés vezérlése, vagy akár a redőnyök és a világítás is. Ezzel a rendszerrel képesek vagyunk beállítani, hogy a fűtés ne kapcsoljon be, mikor nem vagyunk otthon, de mire hazaérünk mégis meleg lakásba tegyük be a lábunkat. Ki és be kapcsolhatjuk a konnektorokat, így ha valamit töltésre teszünk, mikor elindulunk, akkor kikapcsolhatjuk pár óra múlva távolról is, hogy ne fogyasszon feleslegesen áramot. Ehhez a leges legelső lépés a napelemes rendszerre váltás lesz, ugyanis így a leghasznosabb ennek a rendszernek a működése.

Napelemes rendszerről már szerintem mindenki hallott, sőt úgy gondolom sokan szeretnének is maguknak, de az elindulás egy nagyon nehéz és költséges folyamat, a megtérülésre pedig hosszú éveket kell várni. A legtöbbeket ez el is bizonytalanítja, hiszen nehezen vágunk bele valamibe, aminek nem érezhető azonnal a hasznossága.

Hogyan lehetséges mégis, hogy magánszemélyként lehetőségük legyen szert tenni napelemekre?

A napelemesrendszerek.info oldala minden lépést aprólékosan, de érthetően, laikusként is teljesen jól átláthatóan és érdekesen vázol. Minden hasznos tudnivalóról itt tájékozódtam. Nagyon hasznos és világos tanácsokat és információkat olvastam erről a megújuló energiaforrásról. Az első lépés egy alapos felmérés és tervezés, ahol kiderül, hogy mekkora áramellátásra van valóban szükségünk és ennek függvényében mekkora nagyságú és milyen típusú napelemek telepítése érdemes a háztetőnkre. A tervezésnél és felmérésnél egyéb fontos szempontok figyelembe vételére is felhívja a figyelmünket az oldal, mint például a tető szerkezeti felépítése, ami a napelemes rendszer tartószerkezetét befolyásolja vagy az árnyékos és napos oldala a házunknak, amit az is befolyásol, hogy a fák, hogyan fognak a kertünkben növekedni. Ezek után jöhet a telepítés és persze maga a megtérülés.

A mennyibe fog ez kerülni kérdés után a megtérülés talán egy még többeket foglalkoztató terület. A napelemesrendszerek.info csapata erre is teljes körű tájékoztatást ad nekünk, nem csak az oldalon lévő információkkal, hanem akár személyesen vagy telefonon is. Az oldalon árajánlatot is igényelhetünk online formában. Ehhez találunk egy űrlapot, amit ki kell tölteni, különböző adatokkal, amik alapvetően fontosak a pontos behatároláshoz. Ha ez megtörtént, akkor a cég felveszi velünk a kapcsolatot és minden specifikus kérést, illetve a házunk adottságait figyelembe véve kikalkulálják a legjobb ajánlatot. Minden kérdésünkre készségesen választ adnak és valóban hozzáértő emberekkel beszélhetsz náluk, akiken érezhető, hogy valóban segíteni szeretnének a megvalósításban.

Vágjunk bele, de hogyan?

A napelemesrendszerek.info oldalon olvastam én is a lehetőségről, hogy létezik napelem pályázat családi házra is, eddig azt gondoltam, hogy támogatásokon kívül csak cégek és nagyobb beruházások vehetik igénybe a támogatást, de ezt itt megcáfolták. Minden leírást megtalálsz a honlapon arról, hogyan igényelhetsz napelem pályázatot családi házakra magánszemélyként. Ha megvolt a felmérés és tervezés, illetve kontaktáltunk a csapattal, akkor jöhet a számolgatás, hogy mekkora összegű támogatásra is van szükség.

A klasszikus pályázatokat úgy ismerjük, hogy van egy kiírt tender, amire jelentkezünk, a megadott határidőn belül elbírálják és meglátjuk sikerült-e nyernünk. A napelemes családi ház pályázatoknál más a helyzet, itt egy más konstrukcióval találkozhatunk, ami egy hitelhez hasonlítható a legjobban. Az egyetlen ilyen alternatívát a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított kamatmentes, 0%-os hitel biztosítja. A Magyar Fejlesztési Bank és a napelemesrendszerek.info csapatának célja, hogy a havi fizetésből élő emberek is hozzájuthassanak ehhez a fejlesztési lehetőséghez. A kamatmentes hitel lényege, hogy kapsz egy fix összegű támogatást, amit persze vissza kell fizetned, de egy fillérrel sem fog többe kerülni, mint a valódi ára lett volna. Az energetikai fejlesztéssel pedig akár azonnal elindulhat a spórolás, hiszen a villanyszámlán havonta érezni fogjuk a csökkenést, így ezt a megmaradt összeget máris vissza tudjuk forgatni a kölcsönünkbe. A napelemesrendszerek.info csapatánál is olvashatunk arról, hogy ha minden jól ki van számolva, a napelemek mérete megfelelő és kapacitása is elegendő, akkor már akár rögtön, amint beüzemeltük elkezdi lefaragni a rezsink összegét és minimalizálja a villanyszámlánk összegét. Előfordulhat az is, hogy nagyon hamar az egész villanyszámlát kiváltja, így fuamidőtől függ, hogy mikor beszélhetünk teljes megtérülésről.

A hitel igénylése persze több feltételhez is kötve van, és önerőre is szükség van hozzá, de egyik akadály sem megugorhatatlan. A dolog érhető, hiszen nem kis összegek meghitelezését vállalja fel az MFB. A kamatmentes kölcsönhöz alapvető feltételeknek kell megfelelni, illetve vannak kizáró tényezők, amikről szintén bővebben olvashatunk a napelemesrendszerek.info oldalán. Az önerő a korszerűsítési összeg 10%-a kell, hogy legyen, így ezzel mindenképp rendelkeznünk kell, ahhoz, hogy benyújthassuk a kérelmet. A futamidő választható, de maximum 20 évre terjedhet ki. A napelemesrendszerek.info csapatától megtudtam, hogy ezek már könnyített feltételek a családi házakra járó napelem pályázathoz, korábban nehezebben lehetett megigényelni ezt a fajta támogatást.

Összességében nagyon felvillanyoztak ezek az információk, hiszen valóban elérhetőbbé vált fiatalként is ez a korszerűsítés. Hatalmas könnyebbség a tudat, hogy vannak olyan opciók amikkel segíthetjük a fejlesztést és magunk dönthetjük el milyen feltételekkel, hogyan vágunk bele egy ekkora projektbe.