Vidéken is lehet már napelemes ingatlanunk

Annyira támogatott manapság a vidéki ingatlanok vásárlása, hogy párommal egy távoli falu családi házát vettük meg, hogy abból legyen majd a családi fészek. Kint van a falu szélén, csak a kakas kukorékolását hallani, meg néhány kiránduló jár arra olykor. Nagy hibája a háznak azonban, hogy nagyon messze van a villamosenergiaszolgáltató központjától és bizonytalan néha az áramellátás. Márpedig a megbízható meleg víz szolgáltatásról nem szeretnénk lemondani és az se öröm, ha leenged a hűtő, mire haza érünk. Szerencsére egy barátom nem rég mesélte, hogy napelemes rendszert vett a napelemrendszer.info-tól és nagyon elégedett volt velük. Kiemelte azt is, hogy az 5 kw napelem rendszer ár nagyon kedvező náluk.

A megfelelő napelem méretek kiválasztása nem könnyű, sem alá, sem fölé nem szabad lőni sokkal. Ezért jó, hogy a napelemrendszer.info munkatársai telefonos egyeztetés után a helyszínen is felmérik a házat, amire a rendszert tenni szeretnénk. Lehet ugyanis akár olyan kizáró tényező is, ami miatt nem javasolják a tetőre szerelt napelemes rendszert. Például, ha rossz az ingatlan tájolása vagy ha nem megfelelő a tető dőlésszöge. A személyes bejárás során pedig részletesen megismerik a megrendelő igényét is. A mostani felhasználásunkhoz képest terveznek fölé a napelemes rendszer méretével, hogy a bővülő háztartás igényeit a következő évtizedekben el tudja látni. Hiszen itt valóban ilyen hosszú távra tervezünk és persze előfordulhat, hogy mondjuk már jövőre szereltetünk be klímát is. Ez pedig jelentősen megdobja az energiafogyasztást.

5 kw napelem rendszer ár

Nekünk most különösen fontos a napelem megfelelő méretezése, mert szigetüzemű napelemes rendszer kerül majd a házra. Ha ugyanis ingatlanunk közel lenne a szolgáltató valamelyik központjához, akkor a napelemes rendszer be lenne kötve a szolgáltató hálózatába. Ez ideálisabb és kedvezőbb áru megoldás lenne, amiben sokkal nagyobb a rugalmasság, mint a szigetüzemű napelemes rendszerben. Ha ugyanis épp többletet termel a napelemes rendszer, akkor a szolgáltató egyszerűen átveszi és jóváírja azt. Ha pedig esős, borús az idő vagy éjszaka használunk áramot, akkor a villamosenergia ellátás automatikusan a hálózatról történik. A szigetüzemű napelemes rendszer azonban a megtermelt többletet akkumulátorokba tölti és onnan használja fel éjszaka vagy borongós napokon. Érdekesség, hogy Németországban ez a független megoldás a népszerűbb. Itthon azonban a felhasználók nagy része inkább a hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszert választja. Érthető, nekünk ugyanis a szigetüzemű családi házunk esetében számolnunk kell az elhasználódó akkumulátorok költséges cseréjével is, ami egyértelműen plusz kiadást jelent a hálózatra csatlakoztatott rendszerhez képest.

Mivel a napelemes rendszer ára elég magas, érdemes tudni, hogy vissza nem térítendő támogatásként ugyan jelenleg nincs lehetőség pályázatra, de 0%-os TMH-es hitelként van. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, és 10% önerőt kell letennünk hozzá. Vállalkozások számára elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban. A többi régióban pedig GINOP keretében nyílik lehetőség vissza nem térítendő támogatásra. Ezekre elsősorban a régebbi építésű épületek nagy megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai fejlesztésével van esély pályázni.

Első lépésként most online kértem csak árajánlatot az 5 kw napelem rendszer árára, ezután telefonon, majd pedig személyesen megkeresnek a napelemrendszer.info munkatársai. Remélem, az oldalon említett kb. 2 hónap alatt valóban átfut a folyamat, mert addig úgyis eltart még a házon végzett többi felújítás is. Aztán pedig egy nagytakarítás után beköltözhetünk végre a kényelmes és modern házunkba.