A napelem pályázathoz energetikai tanúsítvány is szükséges

Már írtam nektek arról, hogy a párommal vásároltunk egy kisebb családi házat az egyik falu szélén, amire napelemet is telepítettünk. Arról azonban még nem meséltem, hogy ezt egy pályázat segítségével tettük meg. Szerencsére ma már számtalan lehetőség elérhető azok számára, akik fejleszteni vagy környezet barátabbá szeretnék tenni otthonukat. Nálunk a faluban ezeket számon is tartja a polgármester, így nekünk is szólt, amikor a fülébe jutott, hogy mik a terveink. Össze is szedte nekünk, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk egy ilyen pályázat benyújtásához.

Az egyik szükséges dolog az energetikai tanúsítvány volt, amihez tippet is adott, hogy hol rendeljük meg. Első körben tudni akartam, hogy mennyi egy ilyen energetikai tanúsítvány ára, nehogy többe kerüljön a dokumentáció, mint maga a fejlesztés. Szerencsére a weboldalról megtudtam, hogy ez egyáltalán nem egy ördöngös tétel. Az ár kialakításánál figyelembe veszik a házunk alapterületét, hogy vidéken vagyunk, illetve hogy nem egy lakásról van szó. Emellett árgaranciát is biztosítanak, tehát ha találok egy másik céget, ami olcsóbban biztosítja ugyanezt a szolgáltatást, akkor elég nekik is csak annyit fizetnem.

Miután elvégeztem minden kutatómunkát és megbizonyosodtam arról, hogy az energetikai tanúsítvány ára a www.e-tanusitas.eu/ oldalon a legkedvezőbb számunkra, fel is hívtam őket. Szuper volt, hogy nem kellett délelőtt 10-ig várnom mint sok más szolgáltatóknál, ők vidéki emberekhez mérten már reggel 8-kor rendelkezésemre álltak. Még aznap délutánra meg tudtunk beszélni egy személyes találkozót is, amikor kijött hozzánk egy szakember és felmérte a fűtésrendszert, a nyílászárókat és a ház tájolását is. Ezután beküldött minden adatot az irodájukba, ahol kisvártatva meg is tudták állapítani, hogy az AA++ – JJ skálán hol helyezkedik el a mi ingatlanunk energetikai besorolása. Nekünk most éppen volt időnk bőven, de nagyon hasznos lehet azoknak, akiket szorít valamilyen határidő, hogy akár 24 órán belül elfutároztatják a kész dokumentumot az igénylők részére.

A mi szempontunkból inkább az volt érdekes, hogy ez a cég az egész ország területén vállalja a helyszíni felmérést, ami nem mondható el mindenkiről és legkevésbé sem utolsó szempont, ha az ember egy kis falu szélén lakik.

Meglepetésemre még ajándékot is kaptunk, egy 4000Ft értékű Ingatlan Kisokost, amiből tájékozódhattunk például az energiatakarékossággal kapcsolatban.

Az is kiderült egyébként, hogy bár akár 10 évig is érvényes lehet egy ilyen tanúsítvány, esetünkben ez nem lesz igaz, mert rögtön érvényét veszti, amint jelentős korszerűsítési munkálatok történnek az ingatlanon, amilyen például most a napelemek telepítése.

Szóval örülök, hogy ennyire naprakész a mi polgármesterünk és ilyen jó tanácsokkal tud ellátni minket például az energetikai tanúsítvány árával kapcsolatban.