Autógumi a biztonság érdekében, házon kívül

Ahogy felnőtté válik az ember, elkezd álmodozni egy saját lakásról, autóról felszerelve tökéletes autógumi párosokkal. Ezt szinte mindenki átéli élete során. Nem is csoda, hiszen egy saját ingatlan presztízs kérdés, az önállóság szimbóluma. Megteremti azt a meghitt, nyugodt családi fészket, ahová jó hazatérni. Ahol az ember úgy érzi, otthon van. A biztonság iránti vágy, melyet egy otthon adhat, mindenkiben benne van. Mindenki szeretne egy saját helyet, ahol önmaga lehet. Nem voltam ezzel másként én sem.

Amint az embernek lakása, majd családja lesz (vagy fordítva), szükségessé válik egy autó beszerzése is, hiszen járgány nélkül nehézkes a közlekedés, főleg gyerekkel. Ahogy a ház esetén, úgy az autó esetén is a legfontosabb kérdés a biztonság megléte, igaz? Hiszen amikor autót keresünk, nemcsak a külső tulajdonságait, kényelmi funkcióit, valamint a technikai jellemzőit vizsgáljuk meg. Nagy hangsúlyt helyezünk arra is, hogy vajon hogyan viselkedhet veszélyhelyzetben.

Egy gépjármű biztonságát nagyban befolyásolja, hogy milyen autógumi van rá felszerelve. Különösen igaz ez szélsőséges időjárási körülmények esetén, ami manapság sajnos egyre gyakoribb. Az autógumiknak több fajtáját különböztetjük meg: beszélhetünk téli és nyári autógumikról, de akár választhatunk négy évszakos modellt is. Azt, hogy pontosan milyen gumiabroncs vásárlása szükséges, meghatározza az is, hogy milyen típusú járműre tervezünk vásárolni: személyautóra, terepjáróra vagy kisteherautóra.

Mivel a mi autónk egy egyszerű mezei személygépkocsi, nem volt nehéz a választás. Ezen az oldalon egyszerűen és könnyedén ki tudtam választani a számomra megfelelő gumiabroncsokat, ráadásul a szállítás is rendkívül gyorsan megtörtént. A választás azért is volt könnyű, mert az oldalon több, mint 30 000 féle autógumi lelhető fel, így nincs olyan autó, amire ne találnál megfelelő gumiabroncsot. Mivel négy gumit is rendeltem, már másnapra meg is történt a kiszállítás, így hamar felszerelhettem a családi autóra az új patákat.

autogumi

Fontos megjegyezni, hogy az autógumikat évente kétszer mindenképpen le kell cserélni. Nyáron nem érdemes télivel közlekedni, és fordítva, de ez utóbbi talán egyértelmű mindenki számára. A téli és a nyári gumik összetételükben és mintázatukban jelentősen eltérnek egymástól, nem véletlenül. A különböző külső hőmérséklethez és felülethez eltérően alkalmazkodnak, így nem cserélhető össze egyik a másikkal. Például, ha nyáron is a téli abroncsokkal közlekedsz, rendkívül gyorsan fognak kopni, ami nem túl jó befektetés. +7°C fölött már mindenképpen ajánlott lecserélni a télieket, különben nem biztosított a megfelelő tapadás. A nyári gumik különlegessége pedig a barázdáltságában rejlik, hiszen úgy került kialakításra, hogy esős, vizes utak esetén képes legyen elvezetni a felgyülemlett vizet, megakadályozva ezzel a kicsúszást.

Időjárástól függetlenül az autógumi lecserélése mindenképpen szükséges, ha az élettartama lejárt. Ezt sok tényező befolyásolja, úgy mint az éghajlat, a vezetési stílus, az utak minősége, stb. Sok múlik továbbá azon is, hogy mennyire tartjuk karban őket. A barázdák kopása fontos jellemző az élettartam szempontjából. Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy 5 év után érdemes megvizsgálni az autógumi állapotát, de 10 év elteltével feltétlenül javasolt lecserélni.

Elégedett vagyok az Gumidiszkonttól beszerzett új autógumik minőségével, melyek a kis autónkra kerültek. Most már biztonságosan suhanunk bele a nyárba, nem kell aggódnom az állapotuk miatt. A törődést pedig a kocsi is meghálálja. És hogy mi jön ezután? Terv az mindig van. Valószínűleg a következő lépés az ingatlanunk csinosítgatása, felújítása lesz. Hisz tudjátok, egy családi házon mindig van mit csinálni.