Ingatlan mellé érdemes rögtön biztosítást is kötni

Manapság nem könnyű elérni, hogy valakinek saját ingatlanja legyen. Sajnos az egekben vannak az ingatlan árak, így a pályakezdő fiatalok általában csak álmodoznak róla, hogy egy napon saját lakásba költözhetnek. Az albérlet a leggyakoribb opció, esetleg örökölni lehet még lakást, de a többség egy albérletet tud megengedni magának, szerencsés esetben már egyedül, de általában több lakótárssal. Aki lelkiismeretes, az nagyon vigyáz az albérletre is, nem lakja le és főként nem pusztítja le. Megvan az az előny egy albérletnél, hogy ha elromlik valami, akkor a javítási költség nem a bérlőt terheli, hanem a tulajdonost, legalábbis a legtöbb albérleti szerzősédben így szokott lenni.

Ha valaki nagyon biztosra szeretne menni, az köthet lakásbiztosítást az otthonára. Érdemes, mert egy havonta fizetendő nem túl magas összeg már elég cserébe a teljes védelemért vihar, betörés, tűz, árvíz, villámcsapás, csőtörés, beázás és még sorolhatnám esetén. Ezek előre nem látható események, így nem is lehet érdemben felkészülni rájuk, viszont hatalmas pusztítást tudnak okozni az ingatlanban. A javításra és az újjáépítésre egy egész vagyon rámehet és ha nincsen biztosítás a lakáson, azt bizony zsebből kell kifizetni. Ha nekem egyszer saját házam lesz, ezer százalék, hogy fogok rá lakásbiztosítást kötni, de szerintem még bérlőként is megéri.

Mert bizony a bérlők is köthetnek biztostást egy lakásra, nem csak a tulajdonos. Persze érdemes ezt megkonzultálni a lakás tulajdonosával is, de nem kell hozzá az ő beegyezése. Egy lakásbiztosítás a legtöbb esetben nem szimplán lakásbiztosítás, már rengeteg extra közül lehet választani, amiket bele lehet foglalni a szerzősédbe. Ilyen például a gépjármű asszisztencia, a kisállatok és háziállatok biztosítása, a besurranásos lopás esetére kiterjesztett biztosítás, de a lakásbiztosítás egybeköthető vállalkozási biztosítással is. Ez csak néhány példa, nem is az összes opció, úgyhogy mindenképpen érdemes körülnézni, tájékozódni. Ez akkor is igaz, ha valakinek már van lakásbiztosítása, mert a biztosítási fordulókor minden gond nélkül felbontható a szerződés, vagy módosítható, bővíthető. Vannak olyan esetek is, amikor be kell jelenteni a biztosítónál a szerződésmódosítást, ilyen a család bővülése. De akkor is kezdeményezni kell a szerződés kiegészítését, ha kisállattal bővül a család, mert mindig naprakész kell legyen a biztosítási szerződés.

A lakásbiztosításokat határozatlan időtartamra lehet kötni, úgyhogy nem kell megvárni, amíg lejár a szerződés. Ez nagy könnyebbség, hiszen így gyakorlatilag egy évre kötelezi el magát az ember, nem több évtizedre is akár. Manapság már nem jelent kihívást biztosítási ügyeket intézni, mert a legtöbbjük simán bonyolítható az interneten keresztül is. Már magát az igénylést is el lehet indítani online, például itt: www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas, de később szükség lesz egy személyes találkozóra és aláírásra. De legalább nem kell folyton a biztosítóhoz mászkálni.