SOS vízszerelés kellett az új házban

Számomra mindig is az volt a legfontosabb az önállósodásban, hogy elköltözzek otthonról. Sokan a házasságot tekintik ilyen nagy lépésnek, én azonban mindig fontosabbnak tartottam, hogy legyen egy saját helyem, ahová el lehet bújni a külvilág, és sok esetben az ember családja elől is. Félreértés ne essék, nagyon szeretem a családom. De azt észrevettem, hogy ahogy egyre idősebb leszek, egyre kevésbé tudjuk a szüleimmel jól tolerálni egymás rigolyáit. Már pedig azok mindenkinek vannak. Ezért örültem nagyon, hogy amikor megismertem a páromat, ő is ezen a véleményen volt. Az számára sem volt járható út, hogy esetleg összeházasodunk, és a lakodalom után megyünk valamelyikünk szülői házába. Éppen ezért fontos volt, hogy mielőtt összekötjük az életünket, teremtsünk magunknak egy saját fészket, ahol majd élni tudunk, és családot alapíthatunk később. Mindkét részről támogatóak voltak a szülők is, úgyhogy tényleg azt lehet mondani, hogy nagyon szerencsések vagyunk. Így belevetettük magunkat a házkeresés rejtelmeibe. Mindenképp családi házat akartunk venni, mert vidékiek vagyunk mindketten, és hosszútávon lakásban nem tudjuk elképzelni az életünket. Meg is találtuk az álomházunkat, amit sikerült megvenni. Mivel jó állapotban volt, a következő lépés a költözés volt.

Beköltöztünk, minden rendben volt, éltük az életünket, míg egyik nap mosás közben azt vettem észre, hogy a falon egy vízfolt keletkezett a mosókonyhában. Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, de úgy voltam vele, hogy inkább felhívom a párom a biztonság kedvéért. Ő szinte pánikba esett, és mondta, hogy szerinte ez csőtörés lesz, mert volt már ilyen esettel sajnos dolga. Viszont még nem találta meg a megbízható vízszerelőt, pedig itt esetünkben SOS vízszerelés kellett. Mondtam neki, hogy úgy emlékszem, a családi házunkban édesapáméknál nemrég volt csőtörés, és nagyon dicsérte a kiérkező szakembereket. Mondtam, hogy felhívhatom apukámat, ha a párom gondolja, és megkérdezem a vállalat nevét, akik megoldották a vészhelyzetet. Mondta, hogy rendben, kérdezzem meg, és azonnal intézkedjek is, hogy minél hamarabb meg lehessen találni a probléma forrását, és el lehessen kerülni a nagyobb bajt.

Apám el is árulta, hogy nekik, amikor a múltkor SOS vízszerelés kellett, akkor a vizszereles.net-et hívták, és nagyon hamar ki is érkeztek elhárítani a katasztrófát. Megadta az elérhetőségüket, és miután letettük, szinte azonnal tárcsáztam is. Elég gyorsan fel is vették a telefont, majd elmondtam röviden, mi történt velem, és az ügyfélszolgálatos biztosított róla, hogy igyekeznek minél hamarabb kiérni a helyszínre a szakemberek, hogy megoldják a problémát. Annyit kért, hogy mivel nagy valószínűséggel csőtörésről van szó, minél hamarabb zárjam el a főcsapot, hogy megelőzzem a nagyobb probléma kialakulását. Elköszöntem tőle, és én szaladtam, hogy megtegyem, amit javasolt. Miután elzártam a főcsapot, bekapcsoltam a számítógépem, és úgy döntöttem, hogy kicsit utána olvasok ennek a cégnek, amíg kiérkeznek, hogy kicsit képben legyek azzal kapcsolatban, kik is ők.

A vizszereles.net egy több, mint 30 éve a szakmában lévő vállalat. Foglalkoznak többek között vízszereléssel, csatornázással, csőtörésekkel, duguláselhárítással, csatornakamerázással és fűtésszereléssel is. Mint látható, nagyon széles skálán mozognak az általuk nyújtott szolgáltatások. Értelemszerűen engem akkor a csőtöréssel kapcsolatos tudnivalók érdekeltek a helyzetünk miatt, így az oldalon ráktattintottam erre a fülre, hogy elolvashassak mindent, amit egy csőtörésről és annak kezeléséről tudni érdemes.

Ha az oldalra látogatunk, az első, amit elolvashatunk, hogy csőtörés sajnos bárkivel előfordulhat, nagyrészt nem mi tehetünk róla. Csőtörést okozhat, ha a csőfalak el vannak öregedve vagy át vannak rozsdásodva, ha vízkő alakul ki a kemény víz miatt, ha a hőmérséklet fagypont alá kúszik, ha rossz a csőméretezés, ha a toldások, illesztések rosszul vannak felszerelve, a nem megfelelő víznyomás, illetve a fizikai behatások, sérülések is okozhatják a csövek szivárgását, áteresztését. Ezek akár néhány perc alatt is bajt tudnak csinálni, és írják is az oldalon azt, amit az ügyfélszolgálatos javasolt nekem, hogy ilyenkor a legfontosabb, hogy minél hamarabb elzárjuk az utánpótlást biztosító főcsapot.

Ha például a filmekben látott csőtörésekre gondolunk, akkor szerintem a legtöbbünk lelki szeme előtt egy nagy robbanás jelenik meg, amit utána erősen feltörő vízsugár követ mondjuk egy tűzcsapból. A valóságban azonban egy csőtörés nem feltétlenül ennyire látványos, elég egy apró repedés, már az is nagy károkat tud okozni, ha nem figyelünk eléggé oda. Az így szivárgó víz ugyanis eláztathatja a falakat, amik utána mállani kezdenek, sőt akár alá is mosódhatnak. A nedvesség hatására megindulhat salétromosodás, illetve penészesedés is, ami szintén igen veszélyes. Ha a víz nagy mennyiségben távozik, az akár kárt tud tenni a berendezésben vagy az elektromos hálózatban is. Ezeket olvasva csak remélni tudtam, hogy még időben sikerült elkapni az új házunkban a csőtörést, és nem csinált még óriási károkat. Az sem anyagilag, sem lelkileg nem hiányzott volna egyikünknek sem.

Tovább olvastam, hogy hogyan lehet észrevenni, ha az ember házában csőtörés van. A „tünetek” között ott van az általam észlelt vízfolt a falon, de csőtörésre utalhat még, ha a víznyomás alacsony vagy folyamatosan csökken, ha sötétebb, nedves foltok jelennek meg a falon, ha a fal „izzad”, a burkolat mögött nedvesség jelenik meg, utalhat erre az elárasztott vízakna, de az is jelezhet csőtörést, ha a vízóra pörög annak ellenére is, hogy senki nem használ vizet éppen. Ez után jön képbe a szakemberek segítsége, akiknek a feladatuk, hogy feltérképezzék, hol is lehet a csőtörés helye. Szerencsére, ahogy egyre modernebb eszközök állnak a rendelkezésükre, ma már nem kell addig bontani vagy ásni, amíg meg nem találják a csőtörés helyét. Nekem erről vannak emlékeim régebbről, mikor gyerekkoromban tanúja voltam csőtörésnek, és szinte kirázott a hideg, amikor arra gondoltam, hogy ezt a mi lakásunkban is megcsinálják. Ettől azonban nem kellett félnem. Ma már olyan modern eszközök is a szakik rendelkezésére állnak, mint a csőkamerázás, aminek köszönhetően a probléma forrását nagyon pontosan fel lehet mérni, akár fél méteres pontossággal is meg lehet mondani, hogy hol a csőtörés.

Azt olvastam, hogy ha valakinek hasonló vészhelyzete támad, akkor a nap 24 órájában elérhető a vizszereles.net. Ez nagyon megnyugtató, mert azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ezek a nagyobb problémák a leglehetetlenebb időpontokban szoktak előfordulni, amikor nagyon nem illik szerelőt hívni. Ráadásul Budapesten és Pest megyében a cég bárhová házhoz megy, illetve, ha nagy a vészhelyzet, akkor akár 1 vagy 2 órán belül a helyszínre tudnak utazni. Ezt tanúsíthatom, mert hozzánk is kevesebb, mint másfél óra alatt kiértek a telefonhívásomtól számítva. Nagyon gyorsan és profin megtalálták a csőtörés helyét, és el is hárították a bajt, mire a párom hazaérkezett a munkából. Mindketten nagyon meg voltunk könnyebbülve, hogy nagyobb munkákra nem volt szükség, hiszen volt elég dolgunk a költözéssel is. Mindenkinek bátran tudjuk ajánlani a vizszereles.net-et, ha SOS vízszerelésre van szükség.

SOS vízszerelés