Hogyan kerülhet napelem a tetőre, a legfontosabb pedig, hogy mennyiért?

A mai kertes házak többsége modern, új építésű, minimál dizájnban épül, amelynek többségéről nem hiányozhatnak a napelemek sem, amit mindig irigykedve figyelek. A rendszer persze sokat dob az ingatlan értékén, így emelve az amúgy is magas értékű házak árait, így jelenleg a vásárlás nincs tervben. Vajon kerülhet-e napelem egy régebbi házra is, és milyen költségei vannak a telepítésnek? Ennek akartam utánajárni, mert tervezzük mi is a rendszer telepítését a közeljövőben, a nagyszüleim régebbi házára, amiben jelenleg lakunk.

A sporoljnapelemmel.hu oldalán kitöltöttem egy űrlapot, hiszen a cég ingyenes telefonos és helyszíni felmérés után tud valós árat mondani, így a kalkuláció biztosabb és nem kell aggódni, ha sokalljuk az árat, hogy már beleöltünk valamennyi pénzt az előzetes felmérésekbe és tervezésbe, így belekényszerítve magunkat a befektetésbe. Magát a napelemet spórolás szempontjából szeretnénk telepíteni, hiszen ezzel az energiatakarékossági módszerrel teljesen eltűnhet a villanyszámlánk, de persze az sem utolsó szempont, hogy ha eladnánk a házunkat a későbbiekben, akkor ez magasabb árat garantálhat. A kitöltés után pár héten belül érkezett is a telefon, hogy egyeztetni tudjunk az ingatlanról. A telefonos egyeztetésen elmondták, hogy százezreket lehet évente spórolni, de persze ez a kezdetekben időt, energiát és pénzbeli befektetést fog jelenteni, aminek körülbelül 8-10 év lesz a teljes megtérülése. A számlán viszont már hamarabb, akár az első hónapokban érezni fogjuk a csökkenést. A telefonon csak alapvető dolgokról beszéltünk, a ház négyzetméteréről, hogy nagyjából mennyi az átlagos fogyasztásunk és hasonló számadatokról.

A személyes felmérés viszont már komolyabb volt, a tervező és a kivitelező is jelen volt, illetve egy ember a saját áramszolgáltató cégünktől, ami nagyon fontos, mert befolyásol pár választást, például az inverter típusát. A felmérésen mindannyian közösen dolgoztak, átnézték a házat, az utolsó konnektorig. Felírták mennyi áramfogyasztónk van, milyen besorolásúak az elektronikai eszközeink, így kiszámolva, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van valóban szükségünk, ugyanis azt is megtudtuk, hogy ha nagyobb a rendszer, mint amire szükségünk van, annak sok értelme nincs, mert nem fogjuk kihasználni, de a telepítés drágább lenne. A felmérés után hamarosan meg is kaptuk az ajánlatot és minden információt, illetve segítséget, hogy milyen papírokra van szükségünk a telepítéshez. Nem tudtuk mire számíthatunk, hiszen ahogy a sporoljnapelemmel.hu oldalán is több helyen olvasható, nincsenek árkalkulátorok, vagy körülbelüli összegek, amire számíthatunk, hiszen rengeteg tényezőt figyelembe kell venni a telepítéskor, ami befolyásolja a valódi kalkulációt. Az összeg persze magas volt, de nem is gondoltuk, hogy pár százezerért fogjuk tudni feltenni a házunkra a napelem paneleket.

A sporoljnapelemmel.hu csapata ajánlotta, hogy nézzünk körül a támogatások és hitellehetőségek között is, mert ezek nagy segítséget tudnak nyújtani a rendszer telepítéséhez és a kivitelezéshez. Magánszemélyként ekkor még egy lehetőségünk volt csak, amit a Magyar Fejlesztési Bank tudott biztosítani. Egy kamatmentes hitelről volt szó, amit maximum egy 20 éves futamidővel lehetett volna felvenni, így támogatva a telepítést. A hitelkeret viszont véges, így a támogatást nem tudják mindenkinek megadni. Mi elég sokáig vívódtunk és nem is igényeltük meg végül a hitelt. Felhívtuk a sporoljnapelemmel.hu csapatát, hogy milyen más lehetőségeink vannak, így került szóba az inverterek működése. Az inverter a fotovoltaikus napelemek mellett a rendszer másik legfontosabb része, hiszen ez alakítja át a napból érkező elektromágneses sugárzást, (ami egy egyenáramként érkezik a rendszerbe) váltakozó árammá, amivel használni tudjuk az elektromos eszközeinket. Az inverterek ezért nagyon fontosak, hiszen enélkül a rendszer nem ér semmit. Végül az inverterek működésének megértése után úgy döntöttük, hogy tényleg nem érné meg ezen spórolni és fontos, hogy egy jobb, garanciálisabb és hosszabb ideje a piacon lévő inverter kerüljön a mi rendszerünkbe is. Az MFB hiteléből kimaradtunk, de azért úgy döntöttünk belevágunk a telepítésbe, mert a sporoljnapelemmel.hu csapata hosszasan levezette a megtérülést is, és ez bebizonyította, hogy hosszabb távon valóban jól fogunk kijönni a napelemekből.

A telepítés előtt elintéztük a szükséges papírokat, kértünk engedélyt az áramszolgáltatónktól, és habár sok papírmunka volt, mire eljutottunk odáig, de megszereztünk minden engedélyt. A sporoljnapelemmel.hu csapata viszont nagyon gyorsan felszerelte a napelemeket és elmagyarázta a pontos működést is. Megmutatták, hogy az inverter működése a gyakorlatban hogyan néz ki. Letöltöttük az applikációt a telefonunkra, amiből megtudhatjuk a napelemünk mennyit termelt és mennyi áramot használtunk el belőle, így követve a megtérülést. Az applikáción az időjárást is követhetjük, úgyhogy nagyon hasznos ez az extra szolgáltatás.

A napelemet azóta sem bántuk meg, örülök, hogy belevágtunk, hiszen a megtérülés valóban érezhető már az első pár hónapban, és hosszú távon nagyon kifizetődő lesz a számunkra.