Napelemes rendszerrel növelhetjük az ingatlanunk értékét

Az ingatlan mindig jó befektetés. Amennyiben rendesen karban van tartva, megőrzi az értékét, sőt, még növeli is azt, ugyanis az elmúlt években iszonyatosan elszabadultak az ingatlan árak. Azt a lakást, amit 7-8 évvel ezelőtt 15 millió forintért vettünk meg, ma már akár 25 millió forintért is eladhatnám. Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy a saját lakásomban lakhatok, és nem kell lakást bérelnem. Az albérletárakban sem látni csökkenést, csakis növekedést.

Amennyiben az anyagi kereteink engedik, érdemes az ingatlanunkban olyan felújításokat végezni, amelyek a későbbiekre nézve emelhetik az értékét. Lehet ez akár a nyílászárók cseréje, egy teljes körű festés, szigetelés, vagy megújuló energiaforrások bevezetése. Apropó megújuló energiaforrások, a szüleim tervezik napelem rendszer telepítését a házukra. De miért is járnának ők ezzel jól?

Nem csak a házuk értékét növeli ez a befektetés, hanem a villanyszámláknak is búcsút mondhatnak. A napelem kivitelezés pedig a lenullázott villanyszámláknak köszönhetően átlagosan 8-10 éven belül teljesen megtérül. Itthon a legjobban talán a hálózatba visszatápláló napelem rendszer telepítése éri meg a legjobban. Ezáltal ha a rendszerünk nem tud elegendő energiát termelni, az áramszolgáltatótól még mindig vételezhetünk. Ez fordítva is működik – ha több energiát termelünk meg, mint amit felhasználunk, azt eladhatjuk a szolgáltatónak. Ha minden jól működik, akkor az egyenlegünk nullára jön ki.

És a napelem kivitelezés nem csak anyagi hasznot hoz nekünk. Sokaknak valószínűleg az anyagi szempont a döntő, amikor napelemekbe fektetnek, azonban a környezetünk megóvásában és a klímaváltozás elleni küzdelemben is szerepet vállalhatunk általa. Nagyobb teljesítményű napelemes rendszerrel még az elektromos fűtést is el tudjuk látni árammal, így az otthonunk abszolút karbonsemleges lehet.

Ahhoz, hogy valóban akkora teljesítményű rendszer kerüljön telepítésre, amekkorára szükségünk van, elengedhetetlen a helyszíni felmérés. A kivitelező ilyenkor felméri az épület adottságait (tájolás, árnyékoló tényezők, a tetőszerkezet állapota, dőlésszöge) és az elektromos fogyasztók energiaigényét. Amennyiben a zsebünk és a tetőnk mérete engedi, érdemes nagyobb teljesítményű invertert vásárolni, és lehetőséget hagyni a rendszer bővítésére. A fogyasztóink száma ugyanis valószínűleg inkább növekedni fog a jövőben, mint csökkenni.

Az állam is belátja, hogy a megújuló energiaforrásokban, ezáltal a napelemekben is rejlik a jövő. Számos napelem pályázat érhető el mind civilek, mind vállalkozások számára. A magyar emberek nyitottságát a zöld energiára pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a pályázatok keretei nagyon hamar ki szoktak merülni a sok jelentkezőnek köszönhetően. A Magyar Fejlesztési Bank példádul a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram keretein belül 0% kamattal kínál lakossági hitelt, természetes személyek esetében maximum 10 millió forint összegig. Akár társasházként és lakásszövetkezetként is felvehető a hitel, ez esetben lakásonként maximum 7 millió forintos összeghez juthatunk hozzá. Ez a hitel kifejezetten energiakorszerűsítésre használható fel. Külön jó hír, hogy nem kerül felszámolásra kezelési költség sem.

Nagyon tisztelem a szüleim döntését, és örülök neki, hogy ők is egy környezetkímélő módot választanak az energiaellátásukra. Már el is indították az ügyintézést és a hivatalos dokumentumok beszerzését. Ezek után maga a napelem rendszer kivitelezése csak 1-2 napot vesz majd igénybe. A telepítés után pedig minimális karbantartás mellett használható. Ha családi házban élnék, én is biztosan napelem rendszerbe fektetném a pénzem, amely hosszú éveken át tudna ellátni elektromos árammal. Ha pedig amellett döntenék, hogy eladom a házamat, a napelemeknek köszönhetően magasabb áron tudnám ezt megtenni.