Sokak aggálya nyaraló övezetben – a gázpalack használata

Ingatlanközvetítőként dolgozom és a kiajánlott ingatlanjaink nagy része zártkerti övezetben található nyaraló vagy tanya külterületen, így igencsak kiműveltem magam a közművek témakörében. Ingatlan vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont az infrastruktúra és a közművek megléte, tapasztalatom szerint a vásárlók 60%-a megrémül, ha kiderül egy ingatlanról, hogy nincsen gáz bevezetve, fúrt kútból kell vételezni a vizet vagy a csatornahálózat helyett emésztő van bekötve a házba.

Ezek az adottságok azonban nem is jelentenek akkora problémát, mint gondolnánk, a régebbi időkben, amikor ezek a zártkerti ingatlanok (de hívjuk csak szimplán nyaralóknak) épültek, teljesen természetes volt, hogy a gázvezetéket nem húzzák ki egészen a nyaralókig, mivel régebben még veszélyes üzemnek számított, azóta azonban már nagyon biztonságosra építették ki a gázhálózatot. Tehát régebben teljesen természetesnek számított, hogy a nyaralókban a fűtést valamiféle megújuló energiával, értsd fával oldották meg, hiszen ahhoz nagyon könnyen hozzá lehetett jutni akár a saját kertből, akár a környező erdőkből, főzési célra pedig teljesen természetes volt, hogy PB gázpalackot használtak.

A mai vásárlók már idegenkednek a gázpalackok használatától, ezért előfordul sokszor, hogy nem vesznek meg egy nyaralót, mert gázpalackot kellene használniuk a konyhában. Amennyiben felmerül ez az aggály, én meg szoktam osztani a kedves vevőkkel személyes tapasztalataimat a témában.

A mai alumínium PB (propán-bután) gázpalackok kiemelkedően biztonságosra vannak gyártva, szigorúan van szabályozva, hogy hol, milyen eszközzel, hogyan lehet újratölteni ezeket a palackokat. Bevizsgált és szabályozott gázcseretelep rendszer épült ki az országban, a legtöbb faluban, városban lehetőség van gázpalack vásárlására, pár perces műveletről van szó, a palack méretétől függően 5-50 kg-os kiszereléseket személyesen is be lehet szállítani a telepre, a webshopok elterjedésével azonban már lehetőség van házhoz szállításra is. Annyi csak a dolgunk, hogy megkeressük a hozzánk legközelebb fekvő gázcsere telepet, felvesszük velük a kapcsolatot, ezt telefonon vagy online is is megtehetjük, és megadjuk a palackunk méretét.

Nagyon fontos, hogy ugyanakkora palackot rendeljünk, mint amekkora van már nekünk otthon, ennek többek között helykihasználási okai vannak,. A gázpalackokat általában el szokták rejteni az ingatlan egy bizonyos pontján, jellemzően a konyhában vagy a nyári konyhában, ha rossz méretet rendelünk, akkor ez a palack nem fér be a helyére és ez szállítási problémákat okoz. A gázcsere telepeknek figyelniük kell arra, hogy egy teljes töltöttségű gázpalack a legkevesebb utat tegye meg, ugyanis a szállítás egy veszélyforrás.

A másik veszélyforrás a palackok beüzemelése, rutinnal kell rendelkezni, ezért is érdemes kérni a szakszerű házhoz szállítást, a cseretelepek munkatársai a kiszállítás mellet készségesen segítenek a régi palackok levételében és az új palackok beüzemelésében.

Ezeknek fényében én minden esetben próbálom a vásárlók aggályait megszüntetni, mivel tapasztalatból tudom, hogy a gázpalackok használata mennyire egyszerű és mindennapos dolog. Emellett fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy a gáz bevezetésének hiánya előnyt is jelenthet a nyaralókban, a rezsiköltségek jócskán csökkennek gázpalack használatával. Emellett aki hosszabb távon gondolkodik például napelem rendszer kiépítésében, nagyobb támogatásra tehet szert, mert gyakorlatilag csak 1 közművet használ ingatlanjában, a villamos rendszert, ezt a megoldást pedig nagyobb mértékben támogatják pályázatok elbírálásakor. Érdemes tehát elgondolkodni mind a zártkerti ingatlant, mind a nyaralót, mind a tanyát vásárlóknak, milyen közművekkel rendelkezzen új ingatlanjuk!