Ki mondta, hogy nem jár több szívószál?

Van egy kávézó, ahová szinte már minden nap betérek. Annyira kellemes hely, hogy tanulni, dolgozni is tudok ott, de ha csak szeretnék kikapcsolódni egy jó ital mellett, akkor is ezt a helyet választom. Az ott dolgozók is mindig szuper aranyosak. Maga a tulajdonos is többnyire a pultban dolgozik. Már jól ismernek ott, így van, hogy beszédbe elegyedünk. Marci, a tulaj azt mesélte nekem, hogy mennyire nehéz volt megszereznie ezt az ingatlant anno, mert tombolt a piac, de annyira hajtotta az álma megvalósítása, hogy adósság árán is megszerezte a helyet. Ő mert kockáztatni, ami tudom, az ingatlan piacon vagy szerencsés, vagy nagy bukás.

Akármilyen ingatlana is van az embernek, sosem egyszerű kezelni. Marci esetében emellé még bejönnek a vendéglátói kötelezettségek is. Múltkor elgondolkodtam, hogy-hogy adnak még szívószálat az italokhoz?

Elmagyarázta, hogy olyan műanyagokat nem lehet már forgalmazni, melyek egyszer használatosak és hosszú éveken keresztül sem bomlanak le. Viszont léteznek úgynevezett PLA-ból készült műanyagok, melyek képesek a fizikai és biológiai lebomlásra. Bár ezeknek az anyagoknak is megfelelő körülményekre van szükségük, ez az út a legjobban járható. Így a szívószálak továbbra is használhatók maradtak a vendéglátóhelyeken. Annyi, hogy kukoricakeményítőből és szalmaszálból készülnek. Emellett persze ott van a papírszívószál, amit többen azért nem szeretnek, mert hamar elázik.

Marci megmutatta, hogy minden ilyen műanyag terméket a Hunnia Kristály oldaláról szokott rendelni, mert itt egy helyen megtalál mindenféle alternatívát, dobozokat, poharakat, papírzacskókat, evőeszközöket. Számára fontos volt, hogy megtarthassa jónéhány egyszer használatos termék forgalmazását, mert elmondása szerint ezek is hozzájárulnak a kávézó atmoszférájához. Ő például nem szívesen szolgál fel egy tejszínhabos jegeskávét szívószál nélkül, amit valahol meg tudok érteni. Sőt, a Hunnia Kristály szívószálak nekem is nagyon tetszettek.

Azzal az alkalommal direkt egy szívószálas italt kértem. Szerintem szuper jó design a fekete-fehér csíkozás, egyben esztétikus és közben környezetbarát is, mert ezek kifejezetten komposztálható anyagból készültek. Egyszerre 250 darabos csomagolásban be lehet szerezni, így egy háztartásnak akár egy egész életre is simán elég lenne, ráadásul anélkül, hogy lebomolhatatlan hulladék keletkezne belőle. Marci a lehető összes variációt beszerezte, így vannak fekete szívószálai is, amik szintén komposztálhatóak, illetve ott vannak ebből a lebomló műanyagból készült variációi, amiból van szintén sima fekete színű, illetve színes kollekció is. Hiába, hogy a Hunnia Kristály vendéglőkre specializálódott, a végén még lehet, hogy én fogom kifosztani.

Témánál járva Marci megmutatta a desszertes, elviteles dobozokat is. Ezek polipropilénből készülnek, ami egy élelmiszerbarát anyag, de például nyáron a fagylaltokat impregnált papírból készült tégelyekben adják ki. Ezek közül tehát szintén egyik sem esik bele a betiltott műanyagok csoportjába. Az elviteles rendelések azonban továbbra is megvalósíthatóak, egy fenntarthatóbb formában.

Nagyon dicsérte ezt az oldalt, mert a szállításra gondosan becsomagolják a termékeket, és a minőségük kifogástalan. Nem szakadnak, nem málnak szét, praktikusan és kényelmesen lehet alkalmazni őket. A munkája során pedig így is elég stressz éri a modortalan emberek miatt, és igyekszik olyan cégekkel együtt dolgozni, ahonnan nem ezt kapja. A Hunnia Kristály ügyfélszolgálata pedig az összes alkalommal kedves és segítőkész.

Hálája jeléül, hogy törzsvásárló vagyok, egy innen származó papírpohárba kitöltött nekem egy ajándék forrócsokit. Legalább már ezt is tudom, hogy honnan van, mert imádom, ahogy kinéznek. Örülök, hogy Marcinak sikerült kiegyensúlyoznia a Hunnia Kristály termékek segítségével az elviteles rendelések megtartását, mellette pedig a környezetbarátabb megoldásokat.