Rakjunk félre ingatlanra diákmunka segítségével

A mai világban már egy felbecsülhetetlen érték az, ha valaki rendelkezik ingatlannal. Persze ez a régi időkben sem volt ez másképp, hiszen az embernek mindig szüksége volt valami helyre, ahol “megbújhat”. Az előző generációk számára azonban egy saját ház megvétele általában kemény munka mellett simán összejött. Éppen ezért nőhettünk fel olyan sokan családi házakban. Ez persze sosem volt igaz a társadalom teljes egészére, ettől függetlenül a lakhatási helyzet sokkal jobb volt.

A legfőbb változás természetesen abban történt, hogy a tehetős emberek rájöttek arra, hogy milyen üzletet lehet csinálni abból, hogyha az embernek szabad ingatlanjai vannak. Ennél jobb passzív bevételt nem is lehet szerezni és csak az ottlakókra kell figyelnünk. Alapból ezzel persze nem lenne semmi gond, hiszen mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. Akik pedig nem tudnak megengedni maguknak egy új lakást, azok egy havi befizetésért cserébe tetőt kapnak a fejük fölé.

Ez elméletben tényleg szépen hangzik, a valóság azonban az, hogy az ingatlanpiac egy egyre nagyobb buborék. Ez pedig azért történik, mert a lakások árai folyamatosan emelkednek, miközben egyre kevesebb ember kezében összpontosulnak ezek a tulajdonok. Így pedig a remény arra, hogy valaki birtokolja is a lakását, elég csekély. Családi házról pedig ne is beszéljünk.

De ezek főként inkább a városi életre igazak. Ha vidékre szeretnénk költözni, lakhatás szempontjából sokkal jobb lehetőségeink vannak. Viszont nem véletlen, hogy ilyen kevesen választják ezt az életformát, még ha látszólag olcsóbbnak is tűnhet elsőre. A falusi élet felé én is mindig kacsingattam, de most már városban is alig lehet munkát találni. Sajnos a falvak egyre inkább elhagyatottá válnak, erre pedig nem is lehet jobb példa, mint az, hogy sokszor már kocsmát sem találni bennük. Ezek a fejlemények egy nem túl szép jövő képét festik elénk. Az egyetlen esély a változásra az lenne, hogyha kipukkanna ez a buborék, erre azonban nem biztos, hogy érdemes egy életen keresztül várni.

Egyetemistaként én is albérletben lakom és az utóbbi években ennek is sokat emelkedett a díja. Az otthonról kapott támogatás már nem volt elég, úgyhogy el kellett mennem dolgozni valahova. Iskola mellett ezt azonban sokszor nagyon nehéz megoldani. Éppen ezért örültem annyira, mikor az egyik ismerősöm beajánlotta nekem a Topiwork oldalát. Ez egy olyan iskolaszövetkezet, ami megbízható módon biztosít nekünk munkát és az oldalukon könnyedén válogathatunk a lehetőségek közül.

Az átláthatóság szerintem egy nagyon fontos szempont, ha munkakeresésről van szó. Alapból sokat kell próbálkozni, mire az embert egyáltalán behívják egy interjúra, ez pedig könnyen elveheti a kedvünket. A Topiwork azonban tisztában volt azzal, hogy mennyit tud segíteni az, ha pár kattintás segítségével már át is tudjuk nézni a teljes listát. A kezdőlapukon tehát nem kell idegesítő reklámoktól tartani, vagy más, zavaró, figyelemelterelő tényezőktől. Rögtön a legfontosabb funkcióval nyitnak, ez pedig a diákmunka-kereső.

Engem elsősorban hostess diákmunka érdekelt, úgyhogy nekem nagyon könnyű dolgom volt. Mivel lehetőségünk van csak simán beírni az adott munka megnevezését és minden olyan találatot ki fog adni, ami megegyezik ezzel. Tisztában vagyok azonban azzal, hogy nem mindenkinek van már így előre kitalálva az élete. Lehet, hogy csak éppen megvan egy érdeklődési kör. Ebben az esetben tekerjetek egy kicsit lejjebb az oldalon és máris látni fogjátok a kategóriák szisztémáját.

Ezek olyan címkék, amik nagyobb csoportokba gyűjtik a különböző munkalehetőségeket. Nem számít, hogy gazdasági, IT, vagy fizikai vonalon szeretnénk elindulni, biztos találni fogunk valamit, ami megtetszik. Ez szerintem azért egy olyan nagyszerű funkció, mivel ezzel ötleteket gyűjthetünk. Sokkal jobb, mint a munkalehetőségek dzsungelében bolyongani, ahol minden megnevezés szinte teljesen érthetetlen. Meg persze rögtön ki tudjuk szűrni az olyan ajánlatokat, amelyekhez nem vagyunk alkalmasak.

A hostess diákmunka kapcsán rögtön kaptam egy adatlapot, ahol egy kicsit olvashattam arról, hogy mégis mit takar ez a munkakör. Már emiatt is nagyon hálás voltam, hiszen sokszor csak azután derül ki, hogy pontosan mit fogunk dolgozni, amikor már felvettek. Így azonban a választásom tudatosabb lehetett és meggyőződhettem arról, hogy a hostess diákmunka tényleg nekem való.

A konkrét ajánlatok leírásai kapcsán pedig megkaptam minden információt, amire csak szükségem lehetett. Egyébként az összes álláshirdetés ugyanígy van megszerkesztve a Topiwork oldalán. Tehát, alapból látni fogjuk, hogy hol fogjuk végezni a munkát és azt, hogy mennyiért. Az előbbire egyébként még egy szűrőt is be lehet állítani, hogy ki se adjon olyan munkákat, amik nem a környékünkön vannak. Viszont a bérezés volt az, ami teljesen meglepett.

Hiszen általában, ha munkakeresésről van szó, ez egy hatalmas tabu. Mindig az utolsó pillanatig húzzák a cégek azt, hogy az orrunkra kössék ezt az információt. Pedig lehet bármennyit szépíteni arról, hogy milyen hasznos a munka és mennyit fejlődhetünk a kapcsán, a nap végén csak az fog számítani, hogy elég pénzt kapunk-e érte, hogy befizessük a számláinkat. Így pedig nem kell ezen filozofálnunk, hanem rögtön eldönthetjük, hogy megfelel-e nekünk az a pénzmennyiség, amit adni fognak nekünk. A hostess diákmunka pedig nagyszerű órabérért végezhető, úgyhogy nem haboztam a jelentkezéssel.

Először persze ne felejtsünk el regisztrálni az oldalra, hiszen így tudják kezelni a Topiworknél az alap adatainkat és így tudnak felkeresni minket. Nem kell félni a regisztráció folyamatától, szerintem online sokkal kényelmesebb megadni ezeket az adatokat, mint élőben. Ha bármilyen plusz infóra van szükségünk, meg tudjuk nézni az iratainkat és nem lesz kétségbeesés, meg huzavona. Ha készen vagyunk ezzel, akkor nem kell mást tennünk, mint a munkalehetőség alján rákattintani a jelentkezés gombra.

Innentől kezdve pedig hátradőlhetünk és rábízhatunk minden mást a Topiwork csapatára. A korábbi tapasztalataim alapján arra számítottam, hogy most fog megkezdődni a hónapokig tartó várakozás. Ez volt számomra mindig a leginkább idegőrlő dolog a munkakeresésben. Hiszen annyi fiatal szeretne dolgozni, de egyszerűen nem tudnak átjutni a munkáltatóhoz, mivel annyira kusza az adminisztráció. Itt azonban ilyenről szó sem volt.

Legnagyobb meglepetésemre pár napon belül fel is hívtak és elmagyarázták nekem a munka további részleteit. Elmondták, hogy hol és mikor lesz az interjú, illetve arra is kitértek, hogy mire készüljek. Fantasztikus érzés volt, hogy ilyen felkészülten tudok majd elmenni a lehetséges jövőbeli munkahelyemre és sikerült is megszereznem az állást. A hostess diákmunka nagyszerű volt és nem is igényelt annyi időt, hogy ez a tanulás rovására menjen. A Topiwork csapata pedig végig mellettem állt és most is nagyon örülök, hogy hozzájuk fordulhatok, ha bármi problémám, vagy kérdésem lenne. Nektek is ajánlom, nem csak hostess diákmunka kapcsán.